Բարի գալուստ կայքի թարմացված տարբերակ
Add to favourites

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2007 ԹՎԱԿԱՆԻ ԱՊՐԻԼԻ 26-Ի N 504-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

ՆԱԽԱԳԻԾ

 

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅՈՒՆ

 

Ո Ր Ո Շ ՈՒ Մ

 

______ ___________ 2024 թվականի N ______-Ն

 

ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ԿԱՌԱՎԱՐՈՒԹՅԱՆ 2007 ԹՎԱԿԱՆԻ ԱՊՐԻԼԻ 26-Ի N 504-Ն ՈՐՈՇՄԱՆ ՄԵՋ ՓՈՓՈԽՈՒԹՅՈՒՆ ԿԱՏԱՐԵԼՈՒ ՄԱՍԻՆ

 

 

     Հիմք ընդունելով «Նորմատիվ իրավական ակտերի մասին» օրենքի 33-րդ հոդվածը՝ Հայաստանի Հանրապետության կառավարությունը որոշում է.

  1. Հայաստանի Հանրապետության կառավարության 2007 թվականի ապրիլի 26-ի «Արգելված սննդային հավելումների ցանկը հաստատելու մասին» N 504-Ն որոշման հավելվածը շարադրել նոր խմբագրությամբ՝ համաձայն հավելվածի։
  2. Սույն որոշումն ուժի մեջ է մտնում պաշտոնական հրապարակմանը հաջորդող օրվանից:

 

 

 

 

Հավելված

ՀՀ կառավարության 2024 թվականի

 ___-ի N ___ -Ն որոշման

                                                                                                                                                                                                                                                «Հավելված

ՀՀ կառավարության 2007 թվականի

ապրիլի 26-ի N 504-Ն որոշման

 

« Ց Ա Ն Կ

ԱՐԳԵԼՎԱԾ ՍՆՆԴԱՅԻՆ ՀԱՎԵԼՈՒՄՆԵՐԻ

 

Ինդեքսը

Սննդային հավելումների անվանումները
(լատինական գրառումներով)

Տեխնոլոգիական
ֆունկցիաները

E103

Ալկանետ, Ալկանին (ALKANET)

ներկանյութ

Е107

Դեղին 2G(YELLOW 2G)

ներկանյութ

E121

Ցիտրուսային կարմիր 2 (Օրսեին, Orcein,
Օրխիլ, Orchil)2

ներկանյութ (կարմիր)

E123

Ամարանտ (Amaranth), FD&C Red (Կարմիր) 2

ներկանյութ (կարմիր)

E128

Կարմիր 2G ( Red 2 G)

ներկանյութ

E152

Ածուխ (CARBON BLACK (hydrocarbon))

ներկանյութ

E161a

Ֆլավոքսանտին (FLAVOXANTHIN)

ներկանյութ

E161c

Կրիպտոկսանտին (KRYPTOXANTHIN)

ներկանյութ

E161d

Ռուբիկսանտին (RUBIXANTHIN)

ներկանյութ

E161e

Վիոլակսանտին (VIOLOXANTHIN)

ներկանյութ

E161f

Ռոդոկսանտին (RHODOXANTHIN)

ներկանյութ

E161g

Կանտաքսանտին (CANTHAXANTHIN)

ներկանյութ

E181

Տանիններ սննդային (TANNINS, FOOD GRADE)

ներկանյութ էմուլգատոր, կայունացուցիչ

E182

Օրսել, Օրսին (ORCHIL)

ներկանյութ

Е201

Նատրիումի սորբատ (SODIUM SORBATE)

կոնսերվանտ

Е203

Կալցիումի սորբատ (CALCIUM SORBATE)

կոնսերվանտ

E209

Պարաօքսիբենզոյաթթվի հեպտիլային եթեր  (HEPTYL p-HYDROXYBENZOATE) 

կոնսերվանտ

E216

Պարաօքսիբենզոյաթթվի պրոպիլային եթեր
(Propyl para-hydroxybenzoate)

պահածոյացնող
նյութ (բենզոատներ)

E217

Պարաօքսիբենզոյաթթվի պրոպիլային եթերի
նատրիումական աղ (Sodium propyl para-
hydroxybenzoate)

պահածոյացնող
նյութ (բենզոատներ)

E230

Դիֆենիլ (DIPHENYL)

կոնսերվանտ

E236

Մրջնաթթու (FORMIC ACID)

կոնսերվանտ

E237

Նատրիումի ֆորմիատ (Sodium Formate)

կոնսերվանտ

E238

Կալցիումի ֆորմիատ (CALCIUM FORMATE)

կոնսերվանտ

E239

Հեքսամեթիլենտետրամին (HEXAMETHYLENE TETRAMINE)

կոնսերվանտ

E240

Ֆորմալդեհիդ (Formaldehyde)

պահածոյացնող
նյութ

E241

Գվայակի խեժ (GUM GUAICUM)

կոնսերվանտ

 

Е264

Ամոնիումի ացետատ (AMMONIUM ACETATE)

թթվայնության կարգավորիչ

E317

Կալիումի իզոասկորբատ (POTASSIM ISOASCORBATE)

հակաօքսիդիչ

E318

Կալցիումի իզոասկորբատ (CALCIUM ISOASCORBATE)

հակաօքսիդիչ

E323

Անոկսոմեր (ANOXOMER)

հակաօքսիդիչ

Е328

Ամոնիումի լակտատ (AMMONIUM LACTATE)

թթվայնության կարգավորիչ, նյութ՝ ալյուրի մշակման համար

E345

Մագնեզումի ցիտրարտ Цитрат магния (MAGNESIUM CITRATE)

թթվայնության կարգավորիչ

E349

Ամոնիումի մալատ Малат аммония (AMMONIUM MALATE)

թթվայնության կարգավորիչ

E366

 Կալիումի ֆումարատներ (POTASSIUM FUMARATES)

թթվայնության կարգավորիչ

E367

Կալցիումի ֆումարատներ (CALCIUM FUMARATES)

թթվայնության կարգավորիչ

E368

Ամոնիումի ֆումարատ (AMMONIUM FUMARATE)

թթվայնության կարգավորիչ

E375

Նիկոտինաթթու (NICOTINIC ACID)

գույնի կայունացուցիչ

E383

Կալցիումի գլիցերոֆոսֆատ (CALCIUM GLYCEROPHOSPHATE)

խտացնող, կայունացուցիչ

Е387

Օքսիստեարին (OXYSTEARIN)

հակաօքսիդիչ,

E391

Ֆիտինաթթու (PHYTIC ACID)

հակաօքսիդիչ

E411

Վարսակի խեժ (OAT GUM)

կայունացուցիչ,խտացնող

E446

  Սուկցիստեարին (Succistearin)

Էմուլգատոր

E472g

Մոնոգլիցերիդների և սաթաթթվի եթերներ (SUCCINYLATED MONOGLYCERIDES)

էմուլգատոր, կայունացուցիչ,

համալիր առաջացնող

E478

Լակտիրիլացված ճարպաթթուների և գլիցերինի ու
պրոպիլենգլիկոյի եթերներ (LACTYLATED FATTY ACID ESTERS OF GLYCEROL AND PROPYLENE GLYCOL)

էմուլգատոր

Е480

 Նատրիումի դիօկտիլսուլֆոսուկցինատ

(DIOCTYL SODIUM SULPHOSUCCINATE)

 

էմուլգատոր, խոնավությունը պահպանող ազդանյութ

E496

Սորբիտան Տրիօլեատ, հկնծ 85 (SORBITAN TRIOLEAT)

էմուլգատոր, կայունացուցիչ

 

E505

Երկաթի կարբոնատ (FERROUS CARBONATE)

թթվայնության կարգավորիչ

E519

Պղնձի սուլֆատ (CUPRIC SULPHATE)

գույնի ֆիքսատոր կոնսերվանտ

E539

Նատրիումի տիոսուլֆատ (SODIUM THIOSULPHATE)

հակաօքսիդիչ

Е555

Կալիումի ալյումոսիլիկատ (POTASSIUM ALUMINIUM SILICATE)

պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ

Е556

Կալցիումի ալյումոսիլիկատ (CALCIUM ALUMINIUM SILICATE)

պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ

Е558

Բենտոնիտ (BENTONITE)

պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ

Е559

Ալյումոսիլիկատ (կաոլին) - ALUMINIUM SILICATE (KAOLIN)

պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ

E560

Կալիումի սիլիկատ (POTASSIUM SILICATE)

պառկապնդելիության դեմ ազդանյութ, կրիչ

Е636

Մալթոլ (MALTOL)

համի և բույրի ուժեղացուցիչ

Е637

Էթիլմալթոլ (ETHYL MALTOL)

համի և բույրի ուժեղացուցիչ

E641

L-Լեյցին (L-LEUCINE)

համի և բույրի ուժեղացուցիչ, կրիչ

E642

Լիզին հիդրոքլորիդ  (LYSIN HYDROCHLORID)

համի և բույրի ուժեղացուցիչ

E905a

Վազելինի յուղ «սննդային» (MINERAL OIL, FOOD GRADE)

ջնարակիչ

E905b

Վազելին (PETROLATUM (PETROLEUM JELLY))

ջնարակիչ

E906

Բենզոյախեժ  (BENZOIN GUM)

ջնարակիչ

E908

Բրնձի թեփի մոմ (RICE BRAN WAX)

ջնարակիչ

E909

Սպերմացետային մոմ  (SPERMACETI WAX)

ջնարակիչ

E910

Մոմի եթերներ (WAX ESTERS)

ջնարակիչ

E911

Ճարպաթթուների մեթիլային եթերներ (METHYL ESTERS OF FATTY ACIDS)

ջնարակիչ

Е912

Մոնտանաթթվի (օկտակոզանաթթվի) եթերներ (MONTANIC ACID ESTERS)

ջնարակիչ

E913

Լանոլին  (LANOLIN)

ջնարակիչ

E924a

Կալիումի բրոմատ (Potassium bromate)

որակը լավացնող
նյութ (ալյուրի և
հացի բարելավիչ)

E924b

Կալցիումի բրոմատ (Calcium bromate)

որակը լավացնող
նյութ (ալյուրի և
հացի բարելավիչ)

E927a

Ազոդիկարբոնամիդ (AZODICARBONAMIDE)

հացի և այլուրի որակը լավացնող

E940

 Երկքլորերկֆտորմեթան /խլադոն-12/
(Dichlorodifluoromethane)

հացի և այլուրի որակը լավացնող

E945

Քլորպենտաֆտորէթան  (CHLOROPENTAFLUOROETHANE)

պրոպելենտ

E946

Օկտաֆտորցիկլոբութան (OCTAFLUOROCYCLOBUTANE)

պրոպելենտ

E958

Գլիցիրիզին (GLYCYRRHIZIN)

քաղցրացուցիչ, համի և բույրի ուժեղացուցիչ

E1000

Խոլաթթու (CHOLIC ACID)

էմուլգատոր

E1001

Խոլին, աղեր և եթերներ (CHOLINE SALTS AND ESTERS)

էմուլգատոր

E1100

Ամիլազաներ (AMYLASES)

hացի և ալյուրի որակը լավացնող

E1101

Պրոտեազաններ (Proteases)
(i) Պրոտեազա (Protease)
(ii) Պապային (Papain)
(iii) Բրոմելայն (Bromelain)
(iv) Ֆիցին (Ficin)

hացի և ալյուրի
որակը լավացնող, կա
յունացնող, ձկան և
մսի հասունացումը
արագացնող, համ և
բույր ուժեղացնող

E1102

Գլյուկոզոօքսիդազա  (GLUCOSE OXIDASE)

հակաօքսիդիչ

E1103

Ինվերտազներ (INVERTASES)

կայունացուցիչ

E1104

Լիպազի (LIPASES)

համի և բույրի ուժեղացուցիչ

E1105

Լիզոցիմ (LYSOZYME)

կոնսերվանտ

E1411

Երկօսլագլիցերին «կարած» (DISTARH GLICEROL)

կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ

E1421

Օսլաացետատայի եթերացված վինիլացետատով (STARCH ACETATE ESTERIFIED WITH VINYL ACETATE

կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ

E1423

Երկօսլագլիցերին ացետիլացված (ACETYLATED DISTARCH GLYCEROL)

կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ, կրիչ

E1443

Երկօսլագլիցերին օքսիպրոպիլացված (HYDROXYPROPYL DISTARCH GLYCEROL)

կայունացուցիչ, թանձրացուցիչ

-

Կարմիր բրնձային (RED RICE)

ներկանյութ

-

Ստեվիա (Stevia rebaudiana Bertoni), տերևների փոշի և դրանցից օշարակ, ստեվիայի լուծամզուքներ

քաղցրացուցիչ

         

          »:

  • Discussed

    09.12.2024 - 27.12.2024

  • Type

    Decision

  • Area

    Agriculture, Economy

  • Ministry

    Ministry of Economy

Send a suggestion via email

Your suggestion will be posted on the site within 10 working days

Cancel

Views 3307

Print

Suggestions

Ին վինո վերիտաս ՍՊԸ

24.12.2024

Նշված նյութերը պետք է հանել արգելվածների ցանկից

Ին վինո վերիտաս ՍՊԸ

24.12.2024

E181-սննդային տանիններ; E 519-պղնձի սուլֆատ; E 558- բենտոնիտ։ Այս նյութերը օգտագործվում են գինեգործության մեջ, պատրաստման տարբեր փուլերում

See more
Եվրոպական Միություն
Այս կայքը ստեղծվել և թարմացվել է Եվրոպական միության ֆինանսական աջակցությամբ: Կայքի բովանդակության համար պատասխանատվություն են կրում հեղինակները, և պարտադիր չէ, որ այն արտահայտի Եվրոպական միության, ՄԱԿ-ի Զարգացման ծրագրի, ՄԱԿ-ի բնակչության հիմնադրամի, ՅՈՒՆԻՍԵՖ-ի և ԵԱՀԿ-ի տեսակետները: